Wyniki wyszukiwania dla hasła: Jura impresa

Va salut! Cred ca prin mainile dvs au trecut destule scule "de top" si puteti face diferenta intre o piesa de calitate si o "rasnita". De aceea vreau sa va cer parerea in legatura cu o mulineta Daiwa Regal-Z 3500 T .Mie mi s-a parut o mulineta Ok , cu angrenaje solide , care ar putea sa-si mentina caracteristicile tehnice cativa ani buni. Dar . Ma tenteaza si o alta mulineta (Banax Rayders RD50 W) pe care o cunosc , pescuind-o aproape 2 ani si care nu m-a dezamagit niciodata. Sunt intr-o mica dilema , pt ca trebuie sa aleg intre o mulineta noua , 3 ani garantie,careia-i cunosc comportamentul(Banax) si o mulineta cu aura de legenda (Daiwa), despre care nu stiu prea multe caracteristici constructive , la mana a II-a , dar care mi-a lasat o impresie destul de buna. Pretul e cam acelasi, in jur de 35$ . Mi-ar prinde bine parerea unei persoane cu experienta, ca dvs, mai ales ca sunteti in masura sa si argumentati enunturile.
Numai bine!!! Costi


A co sądzić o tym ekspresie JURA IMPRESSA SCALA.
Znalazłem to na allegro ale nie wiem czy jest to warte zainteresowania.

http://www.allegro.pl/item230093937_ekspres_cisnieniowy_jura_impressa_scala_okazja_.html

Co powiecie na temat tego ekspresu i tej konkretnej oferty ?

Mam mały problem z nowo zakupionym ekspresem. Co którąś robioną kawę ekspres jakby się zawiesza. Mianowicie po wciśnięciu przycisku robienia kawy mieli ją, po czym na wyświetlaczu pojawia się komunikat OPEN TAP kawa nie zostaje zaparzona. Jedyne co można zrobić to rzeczywiście otworzyć zawór gorącej pary, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat FILLING SYSTEM i za chwilę CLOSE TAP. Dopiero teraz ekspres jest gotowy do użycia, a zmielona kawa wyrzucana jest suchutka do pojemnika na odpady.
Takim sposobem o zaparzonej kawie możemy zapomnieć.
Trochę mnie to martwi i zastanawiam się czy zrobiliśmy coś źle przy programowaniu ekspresu czy poprostu się zepsuł. Ciekawe jest to, że ekspres świruje co kilknaście zaparzonych poprawnie kaw, ale dzisiaj pobił rekord i zaparzył mi dopiero 3 kawę, a poprzednie 2 świeżo zmielone porcje wylądowały w śmieciach.
Czy miał ktoś podobny problem z ekspresem Jura? Jeśli tak bardzo proszę o wskazówki.

Witam - zastanawiam się nad kupnem powyższego do użytkowania domowego . Głównie chodzi o to aby robienie kawki było w pełni zautomatyzowane zwłaszcza latte i capuccino . Znalazłam fajną promocję za 5.400,- netto + 12 szklanek do capuccino , 12 szklanek do expresso i 12 kg kawy lavazza a i DVD odtwarzacz w prezencie . Co myślicie ? Czy mój wybór jest słuszny ? Jeszcze jedno pytanko - moja mama ma Krupsa 7220 z wyświetlaczem - urządzenie ma niespełna rok i ciągle się psuje . Jest używane we właściwy sposób zgodnie z komunikatami .Często pojawia sią błąd nr 03 . Był oddany do serwisu . Teraz ponownie zaczyna świrowąć tzn po zakończeniu cyklu nalewania kawy gdy kawa jest już nalana wydaje dzwięk "wirowania" przez dłuższy czas . Co myślicie ?


Witam Wszystkich.

Po zrobieniu kawy po około 20-30 minutach pojawia się woda pod ekspresem.
Obejsciem jest nalanie wody, zrobienie kawy, wylanie wody ze zbiornika.

Może ktoś miał podobny przypadek, nawet w innym modelu i coś doradzi.
Fakt, że woda pojawia się po zrobieniu już kawy wynika pewnie z konkretnego procesu jaki zachodzi w ekspresie, a którego ja nie znam bo jestem zielony

Witam,
zamierzam kupic cisnieniowy ekspres do kawy i rozwazam dwie mozliwosci: Jura Impressa S9 One Touch i DeLonghi ESAM 6600 ?
czy ktos juz parzy sobie kawke w takim ekspresie i moze cos o nim powiedziec?
bede wdzieczna za rade, poniewaz sprzet tani nie jest i nie chcialabym popelnic bledu.
Pozdrawiam

Witam,
Jestem początkującym kawoszem. Wreszcie dojrzałem do kupienia automatycznego ekspresu do kawy. Po wszystkich analizach, szczególnie tego forum, doszedłem do wniosku, że kupię Jurę albo Nivonę.
Mam do wyboru sprowadzenie z Niemiec używanej Jury Impressa F90 lub S9, nowej C5... lub kupienie w Polsce nowej Nivony 620.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w dokonaniu wyboru. Dodam, że wszystkie te urządzenia będą w bardzo zbliżonej cenie ok.1600 zł.
Pozdrawiam,
Grzesiek

// W jednym miejscu to zapytanie wystarczy. Proszę unika dublowania postów. //

Mam problem z ekspresem JURA IMPRESSA TYP-617 CAPPUCCINATORE. Mianowicie wszystko dzialalo ok, az pewnego razu zacza wolniej pazyc kawe tzn. kawa z dyszy nie leciala tylko kapala, nastepnie przestala leciec i pojawil się komunikat UNIT RISSING. Uzylem 2 tabletek do czyszczenia i odkamieniacza. Efekt taki sam kawa nie leci. Prosze o pomoc.

Witam,

Oczywiscie polecam Jurę, to najlepszy wybór, oczywiscie jeżeli decydujesz się na podtrzymanie ekspresu automatycznego. Fakt, koszt jest dość wysoki, ale naprawdę warto.
Gwarancja jest tylko dodatkiem, poniważ jeżeli coś jest nie tak z urządzeniem, mam na mysli jakąś wadę fabryczną, wyjdzie w pierwszych miesiącach użytkowania. A Jurze zdarza się to bardzo rzadko. Wmontowane filtry wewnętrzne, wymienne, uzdatniają wodę dbając o grzałkę. Moduł, czyli blok zaparzeniowy jest na ok. 8000 kaw, ale w praktyce na więcej.
Dodatkowo Żona będzie się cieszyć, jak wybierzecie Jurę Impresa Z5, cappuccino za naciśnieciem jednego guzika itp.. To najlepsze cacko na rynku.
W razie jakichkolwiek pytań, dzwoń, pisz, pomogę w doborze odpowiedniego modelu.
Pozdrawiam

Szukam jakiegoś naprawdę dobrego ekspresu wartego swojej ceny - moim marzeniem jest espresso jak w kawiarniach

Przydałyby się też gotowe przyciski do robienia różnych rodzajów kaw typu latte itp, ale najbardziej zależy mi na espresso, chodzi mi tylko o to żeby był w miarę prosty w obsłudze.

Młynki do kawy i dotykowe wyświetlacze nie są konieczne, ale fajnie byłoby mieć podgrzewane filiżanki.

Co sądzicie o:
jura impressa j5
jura impressa c5 (wygląda ciekawie)
AEG Electrolux Caffe Silenzio plus cs 5200 (nazwa mnie odstrasza )
Saeco Primea Cappuccino Ring
Surpresso S50 TK65001
Gaggia Platinium Swing Up
esam 6600
Liebherr NIVONA 710 CAFE ROMANTICA
?

Proszę o szybką odpowiedź

Zgadzam się z poglądem, że za tę kwotę albo dokładając jeden lub dwa tysiące można nabyć przyzwoity sprzęt profesjonalny ale nadający się do użytku domowego (wymiary!). I to można nabyć w Polsce, z polskim serwisem. Można wybierać spośród modeli droższych jak FAEMA lub La Cimbali jak i tańszych jak La Scala (model Butterfly) czy INNOVA (model STEEL UNO lub DUO). Wystarczy poszperać w internecie. Jeśli potrzeba to proszę o kontakt na priv - podam namiary stron. Na pewno będzie to sprzęt bardziej długotrwały w eksploatacji, mniej awaryjny jak również mniej kosztowny w eksploatacji (nie potrzeba wymieniać filtrów co 350 porcji kawy, nie potrzeba używać tabletek czyszczących co 250 porcji kawy) - wystarczy czyścić głowicę, kolby oraz raz na miesiąc regenerować zmiękczacz solą kuchenną. A efekt końcowy jeśli ktoś lubi prawdziwe espresso i cappuccino (i oczywiście stać go na taki wydatek) będzie nieporównywalny. Gorąca woda na herbatę będzie również OK! Z mojego doświadczenia z wymienianych sprzętów najlepsze cappuccino wychodzi z ekspresów Siemens S60, Bosch B60 i Jura Impressa S9. Co do gorącej wody na herbatę niestety z żadnego z ekspresów automatycznych nie da się uzyskać temperatury do zaparzania herbaty bez "pianki". Można sobie tylko o tym pomarzyć!

Chciałbym się przyłączyć do tematu. Jestem od niedawna posiadaczem ekspresu Jura Impressa F70.

Mam kilka pytań w kwestiach, na które nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji obsługi – zarówno tej polskiej jak i angielskiej.

1. Niezależnie od wyboru rodzaju kawy tzn. ESPRESSO, COFFEE czy BIG CUP mogę ustalić dokładnie w ml ilość wody, a raczej gotowej kawy. Równolegle do tego mogę wybrać jedną z 3 mocy kawy MILD, NORMAL, STRONG. Więc moje pytanie jest takie – czy ta moc kawy dostosowuje się automatycznie do wybranej ilości wody tzn. jak np. wybiorę moc STRONG to czy kawa 30 ml będzie tak samo mocna jak np. kawa 150 ml?

2. Czy może tez moce kawy to jest po prostu ilość zmielonej kawy w module zaparzającym? Dane techniczne tego ekspresu podają, że ilość kawy używana do parzenia to od 5 do 16 gramów, więc jaka dokładnie ilość odpowiada poszczególnym mocom MILD, NORMAL i STRONG?

3. W menu ekspresu Jura Impressa F70 są takie opcje jak TEMPRERATURE i AROMA.
W TEMPERATURE można wybrać 2 możliwości NORMAL i HIGH. Ale, o jaką temperaturę właściwie chodzi? Parzenia czy gotowej kawy? I jakie wartości w st. C odpowiadają tym ustawieniom?
W AROMA można wybrać też 2 możliwości STANDARD i ROBUST (w instrukcji zamiast Robust jest napisane Intensive). Rozumiem, ze przy ustawieniu ROBUST ekspres ma robić mocniejsza kawę, ale na czym to właściwie ma polegać – mieli więcej ziarna, używa innego ciśnienia, temperatury, czy może jeszcze jakieś inne rozwiązanie?

4. Jak się ma stopień zmielenia do mocy kawy? Może to banalne pytanie, ale nie znam się za bardzo na tym?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam,
Wojtek

Witam po raz kolejny,
Przemysalem sprawe i narazie wybiore jednak automat do kawy. Kiedys, w przyszlosci kupie sobie ekspres kolbowy, bo teraz i tak nie stac mnie na taki jaki bym chcial. Automat w moim wypadku bedzie rozwiazaniem mniej uciazliwym i mniej skomplikowanym. Mam nadzieje, ze tym o napisalem wyzej "nie zagotowalem" kawowych purystow?
No wiec opcje sa dwie i bardzo licze na Wasza pomoc w wyborze.
Jura impressa e10
http://www.agdrtv.com/ekspresy/jura_impressa_e_10.php
Saeco Incanto de luxe
http://www.saeco.pl/saeco_incanto_de_luxe.html
I co Wy na to?

No cóż...
Przy tej kwocie do dyspozycji na myśl mi przychodzą następujące rozwiązania:
- Fiorenzato BRICOLETTA + młynek JUNIOR,
- JURA IMPRESSA Z5 Alu Mat,
- Bosch Benvenuto B60,
- Siemens Surpressa S60

Jeśli chodzi o pomoc w wyborze to jak wspomnieli moi poprzednicy w Twoich słowach jest pewna sprzeczność. Może nie do końca wgryzłeś się w posty na Forum więc krótko wyjasnię: ekspres automatyczny nigdy nie da Co tej jakości kawy co ekspres tradycyjny, kolbowy. No cóż albo przyjemność w postaci jednoprzyciskowej obsługi albo przyjemność w postaci super wykonanego espresso.

Drodzy Kawosze!
Piszę na Forum po raz pierwszy, choć wchodzę na tę stronę od dobrych paru tygodni. I od razu z prośbą o radę: czy warto kupować używany "kombajn" firmy Jura? Wiem, że niektórzy z Was przestaną w tym miejscu czytać, bo pomyślą, żem barbarzyńca, bo chcę kawy z automatu. Ale szansę na w miarę dobrą kawę mam tylko rano, a wtedy jest zazwyczaj taki speed z dzieciakami, że nie ma mowy o zmieleniu ziaren, nagrzaniu ekspresu, wyparzeniu filiżanki... Więc jeśli nie wypiję espresso w domu, to w pracy czeka mnie tylko rozpuszczalna rozpacz albo zalany w szklance Fort... Mogę kupić automat JURA Impressa E55 (przez kilka lat był na wyposażeniu biura, ewentulanej ceny jeszcze nie znam). Sama marka chyba budzi zaufanie, ale nie wiem, jak jest z serwisem, bo pewnie bez niego się nie obędzie. Czy ktoś naprawiał jakieś ekspresy JURA? A może lepiej wziąć na raty np. nowe Saeco Vienna?

Witam,
od niecalych 2 miesiecy jestem posiadaczem ekspresu automatycznego Jura Impressa F70.

Mam z nim taki problem, ze czesto się "zatyka" tzn. podczas robienia kawy z dysz wylotowych kawa leci bardzo wolno drobnymi kroplami, albo w ogole nie leci - wtedy ekspres wyrzuca do pojemnika na fusy kawe (przez co ona się marnuje) i wyswietla komunikat OPEN TAP (chyba po to, zeby oddac nadmiar wody z procesu parzenia).

Po wyczyszczeniu ekspresu opcja CLEAN i tabletkami czyszczacy problem znika, ale tylko na jakis czas, po zaprzeniu kilku, kilkunastu kaw problem wraca.

Co z tym mozna zrobic? Przeciez nie bede czyscil ekspresu co drugi dzien, bo wiecej wydam na tabletki czyszczace niz na kawe.

Dodam jeszcze, ze eksperymentowalem z roznymi ustawieniami mlynka i zawsze jest podobnie. Teraz mlynek jest mniej wiecej na srodku skali. Nie uzywam w tym ekspresie kawy wczesniej (fabrycznie) zmielonej, wylacznie ziarnista.

Co do twardosci wody, to mam w domu uklad zmiekczajacy wode, w czajnikach nie osadza się zaden kamien, tester twardosci dolaczony do ekspresu pokazal wszystkie zielone kwadraciki (woda bardzo miekka). Poza tym uzywam filr wody w ekspresie.

Prosze o rade co z tym mozna zrobic? Poza tym ekspres dziala bez zastrzezen.

hej, jestem świeżutkim użytkownikiem C piątki i chciałbym usłyszeć opinie innych o tym ekspresie. Na co trzeba zwrocić uwagę ?? Co powinienem zrobić by kawa była idealna ?? Czy ma może ktoś instrukcję w języku polskim. W naszym kraju jak to w zwyczaju sprzedaje się towar za grube pieniądze a instrukcji nie ma

Ortografie poprawił admin. Autor postu napisze 100x słowo "świeżutki" //admin

Witajcie

W pierwszym poście chciałem się przywitać i jednocześnie pochwalić- to między innymi dzięki Wam i forum praktycznie zdecydowałem się na zakup ekspresu Jura Impressa C5 ( wcześniej myślałem o Krupsie bądź Saeco, później o Nivonie) . Co prawda Nivona byłaby tańsza o ok 400 zł ale tyle chyba warto dołożyć za jakość
Przekonała mnie marka Jury, podejście serwisu ( jeśli Andrew nie przereklamował ) oraz pozytywne opinie które wszędzie można przeczytać bądź usłyszeć.

Sprawy których w sklepie nie wyjaśniłem to:

- Czy jeśli stosuję domowy filtr do wody (np typ brita) to czy muszę używać i wymieniać ten montowany w ekspresie (w skrócie- czy da się go pominąć-wyjąć )

- Jaki jest czas "przygotowania się do pracy " ekspresu od uruchomienia,

- Czy do systemu cappuccino (zasysanie mleka z pojemnika + spienianie) potrzebuję dodatkowo dokupić jakąś dysze ( jaką?)- widziałem dwa rodzaje i dwie ceny

- Jak wygląda sprawa używania kawy mielonej?

No i prośba- jeśli macie instrukcję (PL) do tego modelu np w formacie pdf to z chęcią poczytam przed zakupem ( no i nie będę wtedy zadawał dziwnych pytań na forum )

Dzięki za pomoc i wybaczcie nowemu jeśli jakieś pytania są dla Was lamerskie - dopiero wkraczam w ten ekspresowo-kawowy świat ...

Ramzes

Witam wszystkich. Od wczoraj stałam się szczęśliwą posiadaczką ekspresu Jura Impressa c5. Ekspres kupiłam za granicą i niestety nie posiadam do niego instrukcji w języku polskim. Mam wielką prośbę do osób, które posiadają instrukcję do w/w modelu o przesłanie mi jej na maila. Bez instrukcji troszkę ciężko mi to wszystko ogarnąć. Z góry dziękuję

Witam! Jestem tu nowa i zamierzam kupić ekspres Jura E 85 impressa platin.
Pisze tylko dlatego że nie mogłam znalesć żadnej informacji na temat tego ekspresu na tym forum, za to o pozostałych typach tej firmy informacji jest od groma!!
Jeśli jednak coś przeoczyłam to przepraszam i proszę o wskazówki gdzie szukać (wyszukiwarka nic takiego nie znalazła )

I czy moge utworzyć wątek odnośnie typu Jura E85 bo za bardzo tu nie pasuje do C5

witam ponownie
tak tak poczytałam i mam jeszcze wiekszy kociołek w głowie niż miałam

Na początek zweryfikowałam kwote którą chcemy przeznaczyć na max. 2000 PLN (więcej juz nie dam rady ufff).

zastanawiam się nad:
* Nowy Saeco Incanto Rondo
* Saeco Cafe Crema Rapid Steam
* Saeco Incanto
* JURA IMPRESSA E 10

gdyby ktoś jeszcze tu zaglądal i miał cos do powiedzenia na temat któregos z tych ekspresów to bardzo bede wdzieczna za wsxelkie wskazówki
A teraz ide zrobic sobie kawusie ..... o ile tą ciecz w mojej filiżance można tak nazwać

Ehh przyznam szczerze, że sporo rzeczy już w swoim życiu robiłem, ale piana z mleka to jedna z trudniejszych i do dziś nie opanowana.
Robię wszystko jak każecie Wy/zdjęcia/filmy/strony etc. a i tak wychodzi mi, że mleko się gotuje, powstaje pianka może na 1 cm. która natychmiast znika. Nie używam co prawda stalowego dzbanka, bo takiego nie mam.
Mój ekspres - Jura Impressa Scala. Jakieś sugestie?
pzdr

Witam mam wątpliwości na temat temperatury kawy z jury. Mianowicie kawa jest zbyt chłodna robiłem pomiar temperatury i kawa za każdym razem ma tylko 70(0)C. tak samo z wylewki gorącej wody tez 70(0)C.
Niewiem czy to prawidłowa temperatura kawy, ale raczej nie.Czy idzie jakoś podnieść temperature? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Witam,
używam od nowości (jakies 7-8 miesiecy) ekspressu, do tej pory nie było żadnych problemów, nie licząc początkowego rozruchu maszyny, gdzie fabrycznie był zablokowany przepływ wody- andrew pomógł mi wtedy rewelacyjnie. Cały czas stosuje filtry Claris oraz tabletki do czyszczenia układu.Obecnie problem polega na tym, że po zadaniu zaparzenia kawy, młynek mieli odpowiednia dawkę kawy, ale kawa z dysz wypływa albo bardzo powoli, wręcz kapie, czasami trochę intensywniej, ale nigdy tak jak powinno. Czasami jest tak że po zmieleniu wypłynie dosłownie kilka kropel kawy i po kilku sekundach słychać coś w rodzaju wybuchu pary i kończy się proces zaparzania. Czy to może oznaczać zakamienienie lub zanieczyszczenie układu, czy w gre wchodzi awaria jakiegoś podzespołu? Dodam, że proces czyszczenia przeprowadziłem ostatnio 4 razy...

Witam. Naszła mnie ochota a własny ekspres do kawy i mam możliwość kupienia ekspresu Jura E75 za 900 zł. (Oczywiście ekspres używany). Chciałbym poznać wasze opinie: czy dla zupełnego amatora to dobry wybór, czy może lepiej kupić inny sprzęt, nowy w granicach 1000 zł.
Z góry dzięki za pomoc.

Witam
Szukałem już chyba wszędzie instrukcji obsługi do jury e55 i znalazłem
tylko u gościa z allegro, ale za ksero chce 70zł. plus przesyłka.
Chyba przesadził.
Zapomniałem wspomnieć, że chodzi o wersje po polsku.
Będę wdzięczny za pomoc, może Ktoś podeśle mi skan instrukcji
za rozsądną opłatą.
Adres e-mail podam na PW.
Pozdrawiam

Witam Szanownych Forumowiczow.
Jestem tu nowy wiec wypada się przywitac
Zakupilem wlasnie ekspres taki jak w temacie. Samo przygotowanie kawy nie jest dla mnie nie jest dla mnie niewykonalne, jednakze nie moge się doszukac jak się go odkamienia i innych takich serwisowych spraw. Czy ktos wie, gdzie moglbym zdobyc instrukcje po polsku do niego? Ewentualnie w ktorkich zolnierskich slowach wytlumaczyc jak się go odkamienia i jak dzialaja te programy?
pozdrawiam

Po pierwsze chciałem się przywitać.Od ponad miesiąca czytam forum,może nie mam jeszcze takiego hopla na punkcie kawy,ale powoli łapię bakcyla.
Do tej pory miałem Rowente Adagio,ale przyszedł czas na zmiany...chce się nawrócićjavascript:emoticon(' ')
Very Happy
Po wnikliwym zagłębieniu się w lekturę postów na forum mam nadal problem:
Nie mogę podjąć decyzji- Saeco czy Jura:
Jeśli chodzi o Saeco to myślę o modelu Primea Touch Plus,natomiast z Jurą wogóle nie wiem co zrobić,w moim zasięgu finansowym są modele
C5 F50 F5 F70 F90 F9 J5 .Tak naprawdę to ograniczył bym swój wybór do
Saeco Primea Touch Plus i Jura Impressa J5 ze względu na ich rozbudowane możliwości,wygląd,itd.-tylko zastanawiam się czy jest sens wydać aż tak duże pieniądze na ekspres do kawy,czy faktycznie różnica w tym co będzie potem w filiżaneczce usprawiedliwia taki duży wydatek.
Chciałbym jeszcze zapytać czy da się gdzieś w Krakowie oglądnąć ekspresy Jury,bo Saeco jest wszędzie dostępne.I jaki sklep internetowy polecacie?
Z góry przepraszam że jako nowy forumowicz zadaję takie pytania,ale naprawdę niewiem co mam zrobić?javascript:emoticon(' ')
Embarassed
Jeśli wrzuciłem posta w niewłaściwym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie.

Bardzo dziękuję za linka.Zanim zadałem pytanie używałem szukajki,tego posta z linka też czytałem.Przepraszam,że zadaję tak nudne i wkółko powtarzające się pewnie pytanie,ale jest to dla mnie bardzo duży wydatek i nie chciałbym potem pluć sobie w brodę z powodu kosztownego i nieudanego zakupu.
Rozumiem po lekturze linka,że jeśli chodzi o awaryjność to dużo lepiej sprawuje się Jura,jeśli chodzi o wygląd to jest to rzecz gustu,natomiast jeśli chodzi o możliwośći
ekspresu to wygrywa saeco primea touch plus ponieważ można go porównywać z Jura Z5(tak przynajmniej napisał forumowicz) a na taki wydatek mnie nie stać.
Szkoda że nie mogę na żywo oglądnąć Jury z serii C,F,J bo może wtedy byłoby prościej podjąć decyzję co do zakupu.Bardzo dziękuję za pomoc
'Long Johnny" -będę dalej myślał co zakupić,ale chyba bardziej skłaniam się do Jura Impressa J5 bo seria C,F wogóle mi się nie podoba z wyglądu(przynajmniej na monitorze,bo na żywo nie widziałem).

ja wczoraj miałem okazję pobawić się i pobrubowac kawy z JURA IMPRESSA Z 5 i kawy LAVAZZA GRAND ESPRESO. Jest to autoamt który znajomy kupił sobie do domku. Jak dla mnie espreso było ztrasznie mocne. Praktycznie traciło smak i było mało smaczne. Ja zrobiłem sobie kawe z pianką z ustawieniami MIDLE i była bardzo smaczna. Ładnie pachniała (ekspreso przy tym stężeniu co mają ustawione to nie ma aromatu - dziwne ale tak jest) i była bardzo dobra. Bez smietanki, bez mleczka z 1 łyżeczką cukru na szkalnkę 200ml i była słodziutka i miła w smaku. Nie wiem czy na taki autoamcik na początek nie zdecyduje się do swojego lokalu. Dzisiaj idę pokombinować z capucino
pozdr. dawmac

Jeśli można by tę kwotę nieco podwyższyć to obtowałbym za JURĄ IMPRESSA Z5 - jedyny chyba ekspres, który wykonuje cappuccino i latte bez przestawiania filiżanki spod jednego zaprogramowanego przycisku.
Ale żeby nie być jednostronnym to dobrze wykonuje kawę również BOSCH Benvenuto B60 i SIEMENS Surpressa S60.
Proponuję kontakt na priv.

Dla poszukujących Jura Impressa C5! Drodzy - dziś, 04.04.2009 ok. 14-tej w Electro world w Jankach zobaczyłem powyższą C5 w super atrakcyjnej - moim skromnym - cenie 2850 PLN. Jest to ostatnia sztuka, absolutnie w pełni sprawna, z pełną NORMALNĄ, honorowaną przez WSZYSTKIE AUTORYZOWANE SERWISY JURA Gwarancją (Ci, co przeglądają Allegro i porównywarki cenowe wiedzą o co chodzi ). Jeszcze parę dni temu sam bym ją natychmiast kupił, ale jednak zdecydowałem się na ENkĘ5 (ogromnie mi się podoba, plus serdeczne podziękowania za info dla Kawcia). Ew.przed odwiedzeniem wymienionego sklepu warto na pewno jeszcze telefonicznie sprawdzić, czy oferta jest aktualna:

http://www.electroworld.pl/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-electroworldPL-Site/pl_PL/-/PLZ/ViewStoreInformation-Store?StoreID=13768&EJBstoreID=50020

Daję solenne słowo, że nie reklamuję sklepu, producenta, i nie mam w tym żadnego udziału etc. - po prostu dzielę się dobrą nowiną. Plus pytanie do Czcigodnych Adminów: Ponieważ sam chętnie trafiłbym na podobną wiadomość dotyczącą Jury ENA5, a nie znalazłem wątku w stylu OKAZJE, może założyć taki watek, dodatkowo jakoś zintegrowany z kalendarzem (żeby od razu było widać, czy dana OKAZJA jest aktualna czy też pochodzi z ubiegłego roku . )

Serdecznie pozdrawiam i lecę na kawkę, Mariusz

Skoro ": "W temacie Jura Impressa i La Cimbali postaram się pomóc." to mam pytanie

Pojawił się nowy ekspres JURA C5. Polecasz?

Czy Twoim zadaniem przy mojej ilości wypijanych kaw (<100 kaw/m-c) nie przesadzam? Czy nie warto kupić jakiegoś taniego SAECO lub inny?

A może ekspres z łyżką? Tylko to pociąga za sobą kupno profesjonalnego młyka.

pozdrawiam - MARIO

PS O co chodzi z tym "chce się nawrócić"? Czy moderator może to - przyznam szczerze ten głupi tekst - wykasować?

Jak każdy model S ,ma 2 termobloki, fajna rzecz ale..
Po dzisieszym kursie euro czyli 3,65 dostaniesz za nie dużo wieksze pieniążki nowiutki ekspres Jura Impressa C5 z przystawką cappuccino w standardzie .
Cena tego ekspresu to 500€ netto.

Przemyśl dobrze, do kupienia w Katowicach , serwis również w Katowicach, więc wszystko masz pod domem.

Ta Szwajcarska firma (ma też zakład w Portugalii) produkuje sprzęt róznych marek. Kolaboruje z Chinami i Malezją.

http://www.uchi.net/customer.htm

Tu coś na ten temat piszą, ale po germańsku i niewiele rozumiem:
http://my-jura.de/forum/my-jura.support.impressa/12733.htm#0

Ta Szwajcarska firma (ma też zakład w Portugalii) produkuje sprzęt róznych marek. Kolaboruje z Chinami i Malezją.

http://www.uchi.net/customer.htm

Tu coś na ten temat piszą, ale po germańsku i niewiele rozumiem:
http://my-jura.de/forum/my-jura.support.impressa/12733.htm#0


Uchi produkuje dla eugster/frismag elektroniczne układy sterujące -zwykły poddostwca. A na forum, które zlinkowałeś koledzy sobie to właśnie wyjaśniają, dziwiąc się (niektórzy), że Jury nie robi Jura.

Mam nadzieję, że jak dostaniesz i potestujesz swój ekspres, to podzielisz się wrażeniami.

Pozdrawiam

Witam Wszystkich poraz pierwszy!!!
Mam do was pytanko. Od dawna chorowałem na ekspres ciśnieniowy, ale od niedawna postanowiłem go nabyć drogą kupna. Najpierw planowałem kupić Rowentę ES 180 Adagio lub ES 410 Neo de Luxe, ale dzisiał znalazłem ogłoszenie dotyczące używanego ekspresu firmy Jura model Impressa E65 za 1200 PLN!!! W tym miejscu bardzo bym Was prosił o radę. Czy mam kupić nowy ekspres Rowenty, czy też warto zaryzykować i kupić używany ekspres firmu Jura? Wiem,że firma Jura to dobra firma, ale z drugiej strony mam opory co do kupowania używanego ekspresu zwłaszcz, że nie mam możliwości sprawdzenia go przed kupnem. Bardzo proszę o radę, gdyż jestem w kropce!!!
Pozdrawiam

Witam,

półtoraroczny ekspres Jura Impressa F90, normalna eksploatacja, 2000 zaparzeń, jak do tej pory żadnych poważnych usterek, jedynie czyszczenie wylotu dyszy, wymiana filtrów i czyszczenie tabletkami. Problem obecnie polega na tym, że w panelu sterującym funkcjonuje jedynie zmiana ze średniej mocy na najwyższą moc kawy. Pozostałe ikony są nieaktywne, tzn. wybór wielkości kawy i start oraz moc kawy najniższa. Wyłączenie i włączenie ekspresu nie poprawia sytuacji. Jakie działania w tej sytuacji mogę podjąć, czy taki ekspres kwalifikuje się jedynie do wizyty w serwisie?

Mam porównanie bo wszędzie gdzie mogę popijam expresso, z różnych "maszynek" , kolbowych, automatów, półautomatów i na kapsuły.
Kapsuły zaskoczyły mnie baaaardzo!
W piątek po rozmowie telefonicznej z dystrybutorem expresów i kawy (7 rodzajów) systemu Nespresso (Nestle - kapsuły w kształcie poduszeczek) - uzyskałem kilka telefonów od firm i ludzi którzy popijają właśnie tę kawę.
Dziś rano pojechałem do jednej z firm gdzie dyrekcja popija kawusię z kapsułek. Pani sekretarka była bardzo uprzejma zaproponowała do wyboru 3 rodzaje kawusi!
Grzecznie i bardzo onieśmielony zapytałem czy nie nadwyrężę gościnności jak wypiję cały kpl....... 
Udało się !! gościnności nie było końca, popijałem kawę za kawą ...
co do smaku kawy to powiem . . . . . . albo lavazza się nieco (kapsułkowa) popsuła albo Nestle ma dużo lepszą kawę z tych trzech najbardziej mi przypadła do gustu Expresso Forte,
Mniam, mniam ……
Z chęcią bym jutro zrobił powtórkę z gościnności tej pani . . . . . . 
Smak kawy z w/w kapsuł można porównać do kawy zaparzonej w dobrym expresie kolbowym przez przyzwoitego baristę.

Drugim moim pomysłem jest zakup automatu firmy JURA Impressa F50, to jedyny Express automatyczny z którego naprawdę smakowało mi expresso !!! tak, tak, jedyny i nie jest to tylko moja opinia, ta maszynka robi bardzo przyzwoite malusie kawusie …. 

Kluczę tak więc w koło , zwlekam z podjęciem decyzji, czytam forum , piję kawę (dziś Segarfedo) i staram się zapomnieć o upierdliwej kolbie ……… ale jakoś mi nie wychodzi 

Pozdrawiam

Proponuję raz na tydzień użyć specjalnych tabletek do czyszczenia ekspresu ( uruchamiasz odpowiedni program i wrzucasz tabletkę czyszczącą -zgodnie z opisem w instrukcji obsługi). Sam zostałem przekonany do takiego rozwiązania i widzę sens takich działań- szczególnie jak się pije mało kaw i osady mają czas aby się odkładać.
Zerknij do wątku Jura Impressa C5 [TUTAJ]

- tam sporo rozmawialiśmy o myciu automatów.

Dostalem uzywany ekspres Jura Impressa E50, oczywiscie z instrukcja w kazdym jezyku, ale nie polskim. Uruchomilem proces czyszczenia, ktory w jego polowie zablokowal się. Jakims cudem, po wyj€ciu pojemnika na odpady, wroci do stanu odblokowania. Obecnie migaja cztery gorne kontrolki, ekspres jest zablokowany. Co robic i jaki moze byc tego powod. Dzieki za pomoc.

Witam was serdecznie
Chcialbym zasięgnąć waszej opinii na temat ekspresu.
A wiec jestem pracownikiem cafe internet i szef powieżyl mi wyszukanie ciekawej propozycji.
Przeczytałem większość postów na ten temat i dalej mam problem.
Chciałbym zaznaczyć że istotnym elementem jest wygląd tego urządzenia i to że musi być opcja uzupelniania zbiornika butelką! Oczywiście nie muszę wspominać że jakość kawy też ma istotne znaczenie
Oprócz kawy też musi mieć funkcję robienia herbaty i czekolady Cena to przedział do 3500 zł.
Moją uwage skupila się narazie na 2 modelach. Są to JURA IMPRESSA F 50 i Lavazza Blue 1000 i 2000.
Proszę was o opinię i sugestie co bedzie w tym przypadku najlepszym wyjściem
Pozdrawiam i z góry dziekuje

Oczywiście nie muszę wspominać że jakość kawy też ma istotne znaczenie
Oprócz kawy też musi mieć funkcję robienia herbaty i czekolady Cena to przedział do 3500 zł.
Moją uwage skupila się narazie na 2 modelach. Są to JURA IMPRESSA F 50 i Lavazza Blue 1000 i 2000.

Witam Cię i mam wrażenie, że mogę Ci pomóc. Proszę jednak o decyzję. Zależy wam bardziej na jakości kawy czy na jej automatycznym wykonywaniu. Trochę jest to w sprzeczności. Jeśli na jakości to nie ekspres automatyczny choćby to była Impressa F50 z biegnącymi napisami i internetem! Lavazza Blue to z kolei naboje z ich wysoką ceną i ograniczeniami w możliwości wykonywania różnych napojów kawowych. Mam wrażenie, że kontaktowałeś się tylko z jedną firmą kawową. Proszę o kontakt na priva.

Drogi gościu,

jeśli nie byłeś zadowolony z kawy pijąc ją z Saeco to na pewno nie polepszysz jej kupując ekspres Jura Impressa.

Poszukaj na rynku solidnego partnera handlowego i kup sobie niedrogo ekspres kolbowy (do użytku domowego) + młynek z żarnami.

Jest kilka firm na rynku, tylko spytaj się o serwis i dostęp do części zamiennych.

Jesli nie jest tajemnicą napisz jaka kwotę jesteś w stanie zapłacić za przyjemność picia dobrego espresso.

Witam
Pomimo, iż dyskusja "zmieniała tor" ja postanowiła się podpiąć pod ten temat.
Nurtuje mnie temat ekspresu JURA IMPRESSA Z5 a mianowicie:
Gdzie mogę kupić części do tego ekspresu. Chodzi mi o moduł zaparzania/naparzania (wybaczcie małą wiedzę).
Ile cos takiego może kosztować? i czy do wszystkich ekspresów JURA ta cześć jest uniwersalna czy to musi być konkretnie do Z5.
Pozdrawiam
Viola

Witam

Czy możecie wypowiedzieć się na temat tych modeli? Czy warto inwestować wyższą kwotę w S9?

Parametry dość podobne (wg. mnie-laika). S 9 wydaje się być mniej "kłopotliwy" pod względem obsługi, ale i o J5 pisze się, że szybciutko można przygotować wybraną kawę. Wydaje mi się, że obydwa ekspresy mają funkcję oszczędzania energii, J5 ma te regulowane w poziomie wylewki....a co zyskuję wybierając sporo droższy S9?

Chcę kupić ekspres do domu. Głównie zależy mi na bdb spienianiu mleka. Lubimy raczej średnio mocną kawę, koniecznie z kremową "pianką". przewidywana ilość filiżanek dziennie: ok. 6. Obsługa ekspresu też nie powinna być zbyt skomplikowana.

Proszę o opinie.

Oczekuję dobrej i aromatycznej kawy... Niestety, wiem ze to moze "nie eleganckie", ale chcialbym się nia cieszyc rowniez wtedy, gdy nie bardzo mam czas na celebrowanie parzenia, zastanawiajac się za kazdym razem co mi wyjdzie...
Moze to wlasnie jest glowny powod, dla ktorego rozgladam się za automatem. Ciagla niepewnosc, wyjdzie, czy nie wyjdzie... A w takiej jurze przeciez tez mam wplyw na pare rzeczy, jak zmielenie, ilosc kawy, ilosc wody etc. Brak "jedynie" ubijania. Ale za to impressa ma inne dodatkowe atuty, jak chociazby wstepne zaparzanie...
Chcialbym tak moc usiasc kiedys przed tymi dwoma ekspresami i zrobic sobie kawke, na jednym i drugim...

A co takiego wyczytales w moich postach, ze taka postawiles diagnoze?
W moich rekach, czyli w rekach kogos, kto nie ma wielkiego doswiadczenia z parzeniu espresso, ale tepy nie jest i szybko się uczy
A Ty, czym zrobilbys lepsza kawe, Adaggio czy Jurą Impressa?
Nie wiem troche, czy nie przecenia się znaczenia "automatu". Jaki wiekszy wplyw na proces parzenia, oprocz ubijania tamperem - a i w tej kwestii pojawia się na forum watek negujacy te koniecznosc , mamy parzac kawe za pomoca takiego ekspresu jak Adaggio? Czy w automatach nie mozemy regulowac mielenia? Czy nie mozemy regulowac ilosci kawy? Ilosci wody? W takim razie co wiecej daje nam reczny ekspres? Ta automatyka w moim odczuciu polega na tym, ze np odmierzanie ilosci kawy robi się za pomoca guzikow czy pokretla, a nie lyzeczka. Ze ilosc wody ustala się pokretlem przed parzeniem, a nie wylaczajac w odpowiednim momencie pompe. Mlynek za to reguluje się chyba podobnie... Wiec, jaka roznica? Nie pytam oczywiscie o frajde i przyjemnosc z samego procesu parzenia, bo to oczywiscie rozumiem, tylko o mozliwosc uzyskania takiego czy innego efektu w postaci dobrej/zlej kawy.

Witam kawowiczów, mam do sprzedania szwajcarski ekspres Jura model Impressa Scala. Ekspres wyprod. w 99 roku pracuje u mnie ponad 2 lata. po zakupie przeszedł przegląd serwisowy i mial wymienioną mechanikę napazacza. ekspres jest 100% sprawny, co najwazniejsze robi wspaniała kawe, oczywiście ma system wstepnego parzenia, samoczyszcenia ( po kilkunastu kawach nie jest wyczówalny nieprzyjemny posmak ( jak w saeco ) , ma system odkamieniania i ogolnie jest OK, jedyn wada to brak gałki otwierającej parę do spieniania mleka. jakieś 2 miesiące temu miał wymienione żarna młynka. Pełna instrukcja obsługi w jez. ang. no i w razie jakis problemów fabryczny serwis w Wawie i Poznaniu Cena nowego odpowiednika tego ekspresu ( zmienil się model ) to ok 600 euro, cena mojego ekspresu to 1200PLN . jesli macie jakies pytania to prosze o maila,
pozdrawiam,
Kuba

Witam!
Znalazłam to forum przypadkiem, ale dobrze się składa, bo szukam kupca na nowy ekspres Jura Impressa F90 i widzę, że trafić chyba lepiej nie mogłam

Otóż ekspres ten wygrałam w konkursie, ale nie zamierzam go zatrzymać, bo na warunki domowe dla jednej osoby to raczej zbędny sprzęt. Lepiej będzie wykorzystany w kawiarni.
Cena rynkowa 4600zł.
Oczywiście u mnie cena do negocjacji.
Czekam na oferty, mam nadzieję, że znajdzie się chętna osoba i oboje będziemy zadowoleni.

Dane techniczne:
Ekspres do kawy Jura Impressa F90 alu matt
-obudowa aluminium mat
-komunikaty słowne w 7 językach
-przyciski dotykowe na wyświetlaczu i przyciski na obudowie
-automatyczne czyszczenie i odkamienianie
-wbudowane filtry wodne
-pojemnik na wodę 1,9 l, pojemnik na kawę 200 g
-6 poziomów regulacji mocy kawy
-regulacja mocy kawy w poszczególnych programach
-programowalna ilość gorącej wody i pary
-licznik i podświetlenie filiżanek
-dwa programowalne poziomy smakowe
-dozownik pary i wody
-Professional Cappuccino Frother + pojemnik na mleko
-programowalna temperatura parzenia
-automatyczny wyłącznik
-wymiary: 34,5 x 43,5 x 28 cm


Pozdrawiam
Alicja

Witam wszystkich
Posiadam od wczoraj ekspres Jura Impressa F90, kupiłem do niego Lavazze Qualita Oro i gdy chcę zrobić espresso ustawiam ilość wody na 30 ml, młynek na 2 (skala 1-6), następnie moc kawy na 2 (1-3) i nie wiem czemu espresso ekstrakcjonuje się tylko 12 sekund...?
Gdy chcę zrobić dwa espresso ilość wody zmieniam na 60 i dalej to samo..
a czas ekstrakcji trwa 17 sekund.
Do ekspresiu posiadam Professional Milk Frother, ale piana wychodzi z dużymi bąblami i jest nie za bardzo..
A gdy chcę spienić ręcznie to mleko się nie spienia tylko się podgrzewa.
Mam jeszcze pytanie, czy jest konieczność używania filtrów co dwa miesiące? czy można rzadziej? czy przy odkamienianiu trzeba używać oryginalnych tabletek Jura czy można je zastąpić płynem do odkamieniania Saeco dostępnym na Allegro? Możecie mi polecić jakąś przyzwoitą kawę do 60 złotych za kg?
Pozdrawiam! DOBRA KAWA! CHCĘ W KOŃCU DOBREJ KAWY!

Kawę masz opisaną w "Kawa" i "Kawa-opinie" - proszę pilnować tematyki działów. //admin

yoshi1 dnia Czw Cze 07, 2007 7:21 am, w całości zmieniany 1 raz

witam!

podjałem dcyzję o zakupie ekspresu automatycznego (znam wady i zalety takiego rozwiązania, ale jednak...), ostatecznie wybór po zweryfikowaniu budżetu padł na 2 modele z tematu.
przejrzałem specyfikację i archiwalne wpisy na forum oraz zrobiłem krótkie zestawienie za i przeciw (tylko w tematach dla mnie istotnych). wielka prośba o weryfikację i kilka słów rady od doświadczonych forumowiczów

1. Jura Impressa C 5
Plusy:
- Jakość wykonania, bezawaryjność
- Sprawność serwisu
Minusy:
- Brak podgrzewanej tacy na filiżanki (czy to rzeczywiście duży problem??i
- Brak automatycznego, programowanego włącznika (tylko wyłącznik)

2. Gaggia Titanium
Plusy:
- Podobno lepszy smak kawy od Jury
- Wyjmowany blok zaparzający (czyszczenie)
- Podgrzewana taca na filiżanki
- Programowalny włącznik
- Obsługa (wyświetlacz)
Minusy:
- Nie znalazłem info o awaryjności ale jeśli to jest rzeczywiście Saeco to może powinienem się obawiać...

Niewiadome dla obu modeli:
- Jakość cappucinatora
- Termoblok (czy po zrobieniu kawy mogę od razu spieniać mleko?) - w Jurze tak, czy w Gaggii też?
- Czas potrzebny na uruchomienie urządzenia (czy szybko i bez dodatkowych problemów zaparzę rano kawkę)

BTW. Czy ktoś się orientuje gdzie w Wawie (najlepiej centrum) mogę obejrzeć Jurę? (na info od dystrybutora nie mogę się doczekać...). Gaggie mogę podotykać w każdym Saturnie.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Kubeu


Cała różnica sprowadza się do zaufania do marki i jej bezawaryjności.


To jeden z dowodów świadczących o marce Jura :

http://www.quality-test.com/quality/en/consumer/household--appliance/household--appliance/jura-impressa-z5.html



Andrew, żebyśmy się dobrze rozumieli, ja nigdy złego słowa o Jurze nie powiedziałem, a raczej nawet wręcz przeciwnie. Sam miałem nawet na taką ochotę, ale cóż budżet nie był z gumy. Jako alternatywę znalazłem Nivonę, którą uważam za naprawdę bardzo dobry sprzęt i dlatego z czystym sumieniem polecam. Nie oznacza to absolutnie deprecjonowania Jury i normalne jest, że jak firma inwestowała w swoją markę i jej renomę od lat,to będzie żądać wyższych cen od firmy, która jest dopiero na początku tej drogi. I dlatego stwierdziłem jak powyżej: zaufanie do marki to kluczowa sprawa - Jura to ma, Nivona dopiero je buduje, czy różnica w cenie jest do tego adekwatna każdy musi odpowiedzieć sobie sam.

Moje doswiadczenia z Nivoną 610 są, przynajmniej jak na razie, bardzo pozytywne.

Witam,
rozważam zakup automatycznego ekspresu do kawy. Na początku zastanawiałem się pomiędzy jakimś modelem marek Saeco lub Krups, ale po przestudiowaniu rożnych wątków na tym forum, opinie o niezawodności przekonały mnie do marki Jura. Z uwagi na ograniczenia finansowe biorę pod uwagę modele C5, F5, F50 oraz F70. Interesują mnie też modele ENA3, ENA5 i C9, ale nie wiem czy w Polsce można je oficjalnie kupić?

C5 z powodu braku wyświetlacza wydaje mi się mniej wygodny w obsłudze.

Znalazłem informacje, ze model Impressa F50 ma menu (wyświetlane komunikaty) w języku polskim, ale jak to jest z F70, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy jest tam polskie menu?

Jakie są rzeczywiste różnice pomiędzy F50 a F70? Czy warto dopłacić do F70, żeby mieć dotykowy ekran (Touchscreen display) i Professional Cappuccino Frother (zamiast Easy)?

Gdzie w Małopolsce można osobiście oglądnąć wyżej wymienione urządzenia?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

Witam,

zastanawiam się nad zakupem 2 automatow - F50 lub J5 - mam w zwiazku z tym pytanie:

mial ktos z was doczynienia z tymi modelami (J5 to nowość u nas, ale przeciez i Polacy z zagranicy odwiedzaja forum).

Ktory byście doradzili?

Nie chce ekspresow kolbowych i pol-automatow, w mysl zasady maximum kawy minimum pracy, a ekspresy Jura parza podobno najlapsza kawe wsrod automatow....

Pozdrawiam

A jak się zapatrujecie na coś takiego:
http://www.allegro.pl/item243012820_ekspres_cisnieniowy_jura_impressa_scala_okazja_.html

Jest sens kupować coś takiego ? Zakładając ze w najbliższym czasie na pewno nie zdołam kupić coś lepszego (giaggia classic + młynek).

Może ktoś miał doczynienia z tym sprzedającym ?

Pytania dot. sprzętu, prośby o porady - NIE ZADAJEMY W DZIALE OGŁOSZEŃ "kupie sprzedam". Temat przeniosłem. //admin

Jestem zadowolonym posiadaczem pierwszej generacji Impressy Z5 firmy Jura. Ekspres był przywieziony z Niemiec i działa bez zarzutu - nie miałem w związku z tym okazji poznać nikogo zajmującego się Jurą. W sklepie zauważyłem ekspres będący następcą mojego (II generacja Impressy Z5) i nasunęło mi się kilka pytań. Pytania wprawiły w obsługę supermarketu w takie zakłopotanie, że do teraz jest mi głupio, że zadałem je w takim miejscu. Ale do rzeczy
1. Dysza do spieniania mleka pozwalająca na przygotowywanie jednocześnie dwóch kaw ma na moje oko identyczne mocowanie jak to, które mam w I generacji Z5 - czy są jakieś techniczne przeciwwskazania do jej zastosowania u mnie?
2. Gdzie mógłbym dostać taką dwudrożną dyszę?
3. Odniosłem być może mylne wrażenie, że konstrukcja obu generacji różni się wspomnianą dyszą i możliwościami wynikającymi z różnicy w oprogramowaniu. Czy mam rację? Czy możliwe jest bezpieczne przeprogramowanie mojego ekspresu? Z kim ewentualnie o tym rozmawiać?

Pozdrawiam Maciej

P.s.
To jest mój pierwszy post, w związku z czym witam wszystkich uczestników forum. Jestem pod dużym wrażeniem wiedzy, zaangażowania i poziomu prowadzonej dyskusji.

Witam,u mnie jest podobnie,ale za to w Krups Siziliana najpierw parę kropel a potem lura z tym że u mnie może coś być z młynkiem bo chyba za mało dozuje kawy,ale nie wiem jak to przestawić.Jak wsypię zmieloną kawę to nawet jakoś to wychodzi,ale nie jest to rewelka.
Nie wiem też jak się go odpowietrza,pomożecie?
Dodam że "moc" kawy jest ustawiona na maxa...no ale jak tak ma wygladać espresso to dziękuję
właściwie nikomu nic nie zarzucam bo wiem że ten expres potrafi robić dobrą kawę,ale jak jest nowy,a ja go kupiłem po jakimś przebiegu...
BTW
Niejednokrotnie grzebałem w Krupsach czy AEG,nawet niektóre modele Jury(Impressa-nie jestem pewien) chyba są podobne-Siziliana,Cafamosa czy Orchestro to jak pamiętam jedna rodzina-mogę się trochę mylić...mam chyba jeszcze z 5 takich automatów i chyba skręcę sobie jednego sprawnego dla porównania...
No i przyznam się obciachowo,że o odpowietrzaniu tych modeli nie wiem za wiele co mam czynić?
PZDR

Witaj,
W tej cenie zmieścisz się kupując ekspres automatyczny JURA Impressa F9 Chrom. Wyposażony jest on w przystawkę PROFI znakomicie ułatwiającą wykonywanie cappuccino czy też latte. A jeśli chcesz mieć jeszcze doskonalsze urządzenie pod względem łatwości wykonywania latte to skuś się na model JURA Impressa Z5. Wydasz więcej ale masz latte zaprogramowane pod jednym przyciskiem, bez przestawiania filiżanki. W razie czego służę sprzedażą ratalną 3 x 0%.

Witam!

Od trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem ekspresu Jura Impressa C5. Wszystko funkcjonuje naprawdę świetnie, jestem bardzo zadowolony.

Jakże zdziwiła mnie świecąca dioda informująca o potrzebie odkamienienia urządzenia. Po trzech tygodniach użytkowania, dziennie ok. 5-6 kaw (parzonych po 2 szt. na raz).

Czy tak ma być? Tzn. czy tak często będzie trzeba przeprowadzać odkamienianie? Dlaczego czyszczenie nie "przyszło" pierwsze?
Jak wygląda sprawa w przypadku stosowania filtrów - na jak długo wystarczają?

Z góry dziękuję za informację, użytkowników Jury tutaj chyba sporo.
W sumie każdy ekspres trzeba czyścić, więc użytkowników innnych marek też zapraszam...

Pozdrawiam
Radek

A nawet "robi" kawy świata : ristretto,american coffee, cafe, cafe creme, espresso italiano,goodmorning coffee, goodnight milk oraz co najlepsze - moją zaprogramowaną indywidualnie kawę. Oczywiście wszystko będzie smakowało jeśli zakupimy dobrej jakości kawę.


Widzę, że się udzielasz na różnych forach. Co zatem wg Ciebie będzie lepsze: niniejsze Saeco czy Jura Impressa F50/F70 ?

Wymieniony model Jury prawdopodobnie też robi latte macchiato, cena jest zbliżona do Primea, a możliwości? Czy Jura Impressa nie ma czegoś co ma Primea ?

AnTurek dnia Pią Cze 06, 2008 9:41 am, w całości zmieniany 1 raz

Witam!

Zastanawiam się nad zakupem uzywanego ekspresu Jura Impressa i mam pytanie czy jest duza roznica pomiedzy modelami E50 oraz S90? Znalazlem w sieci, ze model S90 posiada dodatkowo regulacje mocy wydawanego naparu od 5 do 16g kawy oraz system "automatycznego przygotowywania capucino". Czy ten system sprawdza się w praktyce czy tez lepiej nie zawracac sobie nim glowy i kupic nizszy model Impressy?

Jak wyglada wytrzymalosc tych ekspresow? Czy 8000 kaw to duzo dla takiego ekspresu? W domu ekspres bedzie robil srednio 4-6 kaw dziennie.

Czy model Impressa E50 lub Impressa 500 to bardzo stare modele? Czy jest sens pchac się w uzywany model tej firmy?

Bede wdzieczny za porady oraz za skazowki uzytkownikow (i nie tylko) ekspresow Jura...

Model E 50 jest ekspresem jednogrzalkowym czyli po kazdorazowym korzystaniu z pary,nalezy system grzalkowy schlodzic woda,poprzez wcisniecie kilku przyciskow.Manualnie moze byc to czasochlonne i troche niewygodne,poniewaz w ten sposob ubywa wody w pojemniku. S90 ,lub IMPRESSA 500 sa ekspesami dwu grzalkowymi,czyli jedna grzalka jest odpowiedzialna za parzenie kawy,druga za podawanie wrzatku i pary.Obie sa niezalezne i nie trzeba schladzac systemu jak w modelu E.Pozatym roznia się wygladem,model E ma informacje w postaci lampek,IMPRESSA 500 w postaci displayu z napisami i posiada sporo przydatnych ustawien w MENU.Model IMPRESSA 500 takze posiada moc wydawanego naparu,w 10 stopniowej skali,od slabej do bardzo mocnej kawy.Ustawia się je w MENU,Do modelu 500 takze mozna zastosowac dysze do spieniania mleka AUTOCAPPUCCINO,nalezy wymienic tylko metalowa rurke od pary,na rurke do dyszy AUTOCCAPPUCINO.Rurki takie sa dostepne wraz z dyszami w serwisach JURA w polsce (ELITTE CAFFE i innych serwisach).
Jesli chodzi o wytrzymalosc ekspresu,zalezy wszystko od wlasciciela .
Nalezy pamietac aby systematycznie go odkamieniac i czyscic srodkami do tego przeznaczonymi.8 tys. kaw jest to niewielki przebieg dla JURY,ekspresy tej firmy przerabiaja po 35-40 tys. kaw .Modele E 50 i IMPRESSA 500 byly produkowane do roku 99/2000.Jesli chodzi o uzywany model,to warto,poniewaz z serwisem i czesciami nie ma problemow w polsce( ELITTE CAFFE sa przedstawicielem JURA na polske ).Nowe ekspresy JURY sa zas drogie i to nawet w szwajcarii, w zaleznosci jeszcze od modelu.
A jesli chodzi o czesci u nas,to sa w miare tanie i dostepne,z serwisem nie ma zadnych problemow,naprawy sa dosc szybko wykonywane.
Tyle co moge pomoc.
pozdrawiam. arczi.

Ja ostatnio porównywałem parę w dwóch podobnych modelach Jury i mogę Ci powiedzieć, że model jednogrzałkowy pomimo teoretycznie mniejszej wygody korzystania z pary, miał o wiele większy jej potencjał i miał możliwość regulacji natężenia wypływu. W dwugrzałkowym masz parę "binarną", która na dodatek wcale nie leci od razu niewiadomo jak, tylko rozpędza się w ślimaczym tempie, począwszy od wypływu resztek wody. Pomimo dwóch grzałek, kawy nie da się zrobic w trakcie korzystania z pary, więc korzyści z tych dwóch grzałek wielkiej nie ma. Jeśli chodzi o młynek, to mogę podpowiedzieć, że regulacja odbywa się w bardzo niewielkim zakresie, dopóki nie wyłamie się ogranicznika, który jest dostępny po odkręceniu zasobnika na kawę Młynek ma żarna stożkowe, podobnie jak Solis. Jeżeli rozglądasz się za używanym i masz na myśli modele dostępne na allegro, to te które są wystawane przez sprzedających z Wrocławia oglądałem. Jeden z nich miał dosyć mocno zniszczony sprzęt, pomimo względnie ładnych zdjęć, drugi miał ekspresy troszkę droższe, ale w bardzo ładnym stanie. Właśnie kupiłem u niego taką Jurę, model Impressa Ultra, bardzo podobny do S90. Z licznika wynika, że ma przbieg ponad 18000 kaw, a wygląda i działa bez zarzutu. Moduł zapewne był w nim wymieniany. Podobno jego żywitność wynosi właśnie ok. 8000 kaw. Cena modułu ok. 250 zł.

Mam dprzedania uzywany ale w bardzo dobrym stanie:
JURA IMPRESSA E-50
Ekspres automatyczny,
wbudowany mlynek zarnowy,
dysza do capuccino,
wydawanie wrzatku (cherbata, czekolada),
mozliwosc stosowania filtrow wody,
automatyczny system plukania i odkamieniania maszyny.

Parzy doskonałą gestą i aromatyczną kawe z delikatna kremą.

Dokladniejszy opis oraz zdjecia moge podeslac na maila.
c. ok. 1500 zl.
jurasas@interia.pl

Witam wszystkich !

Na forum przyswajam informację już od jakiegoś czasu -
dziś kilka słów o sobie. Mieszkam w Legnicy, ekspres
Jura Impressa E80 - pierwszy w życiu - zakupiony zanim
stałem się członkiem niniejszej społeczności. Aktualnie
rozwijam pasję, zmieniam kawy, dojrzewam powoli do przejścia do następnego poziomu wtajemniczenia - ekspres kolbowy.
Raczej Rancilio Silva + Rocky. Cierpliwie odkładam bilety NBP do pudełka po butach
Czekam. Piję kawę. Odkładam. To dość duże pudełko.

Witam wszystkich Forumowiczów. Dzięki Wam dokonałem trafnego wyboru i stałem się posiadaczem świetnego sprzętu - kupiłem JURĘ IMPRESSA C5 platinum. Codziennie cieszę się wspaniałym cappuccino ze super gęstą pianką. Gdyby nie to forum na pewno nie uniknąłbym błędu i kupiłbym Krupsa albo Saeco bo taki miałem zamiar. Teraz biorę się za lekturę jaką kawę wybrać.
Pozdrawiam wszystkich.

Jura E 85 zamierzam kupić ten ekspres, niestety na polskich stronach nie wiele o nim pisze, w niektorych sklepach tylko na archiwalnych stronach, mysle że może to jakis starszy model? czy się mylę? może ma jakies ciemne strony?
jednak podoba mi się i jak wyczytałam na tym forum Jura to świetna firma.

Czy warto go kupić za 1400zł ? używany (bo w polskich sklepach kosztuje ok 3000zł nowy)

A może nie ryzykować?

ktoś ma ten model?

Czekam na podpowiedzi!

Jestem otwarta na inne ekspresy automatycne do 1500zł

witam,
chciałbym przerobić dyszę pary 'cappucino automatic' w moim expresie, tak żeby z dyszy wydobywała się para, której ciśnienie mogłbym regulowac. Wiem, że to działanie 'pod prąd' bo expres jest automatyczny, a ja chce go 'umanualnić'. Jednakże nie jestem zadowolony z jakości piany jaką otrzymuje mimo możliwosci regulacji stopnia spienienia (nie mówiąc o tym że chlapie rozbryzgowo po całej kuchni). Szczególnie że poprzednio miałem expres kolbowy i ubijanie piany było dużo lepsze.
Czy ktoś przerabiał już dysze w tej jurze? Gdzie mogę dostać potrzebne części i czy dam rade zrobić to samemu?
Z góry dzięki za odpowiedz, jesli powtarzam temat to sorry ale użyłem opcji szukaj

z maila którego pare dni temu dostałem:

"Co do samego festiwalu to spodziewamy sie około 50 wystawców z polski i gości z zagranicy. W jury zasiądą osoby profesjonalnie zajmujące się sztuką tatuowania.
Konwencja odbędzie sie na dwóch poziomach w hali i w klubie Crossed .
Przygotowaliśmy dwie sceny na których w trakcie imprezy odbywać sie będą konkursy w poszczególnych kategoriach tatuażu, malowanie obrazów na żywo Artfusion,
przedstawienie teatralne performance ICON OF FLASH performance SUKA OFF( PL) + XENOMORPH-3( F) , koncert muzyki instrumentalnej grupy Hospicium ADHD połączone z wizualizacjami, występy artystyczne grupy Chirapaq indian Ameryki Północnej i połódniowej, wystawa malarstwa Krzysztofa Bienia , wystawa fitografii Balbiny Szymskiej, koncerty zespołów -The Analogs(steetpunk) ,
Beri Beri zeński duet (Punk'n Roll) , Analisa , Wooden kimono, Cruentus(industrial core), Godsend, Helldiver, Nikt, Headball,i kilka jeszcze innych atrakcji towarzyszącym imprezie. Na koniec pierwszego i drugiego dnia after party na którym zabawiać nas będą dj ze szczecinskiej Formacji Neuroshocked afterpary: 22:00, techno/trance/crossover.
Tak wiec zapraszamy wszystkich do uczestnictwa w impresie naprawde warto!.
Studia które jeszcze sie nie zgłosiły a chciały by wziąć udział w festiwalu proszone są o jak najszybszy kontakt pod numer tel. 609-691-474 Artur Błaziński lub 606-831-193 Paweł Owczarek lub maila artur@e-ant.pl , elephant@neuroshocked.pl ,
Przedsprzedaż biletów w sklepie andegrand, osoby z poza Szczecina mają możliwość rezerwacji biletów . W tym celu należy wysłać maila z tematem rezerwacja oraz swoim imieniem i nazwiskiem na adres elephant@neuroshocked.pl "

Pozdrawiam i do zobaczenia w Szczecinie.



Nie kupuj nic oprócz Jury, starczy Ci nawet na Jura Impressa C5 Platinum. To naprawdę dobra rada.

Witam,
Zamierzam kupić używany ekspres Jura, stąd pytanie który z tych modeli polecacie?

JURA IMPRESSA E-5
Jura Impressa Scala
JURA E-10
JURA - IMPRESSA S55

Z góry dziękuje

Ja bardzo prosze o radę. Chcę kupić naprawde dobry ekspres, niestety najchętniej automat, estetyczny wygląd, maksimum przydatnych funkcji cena ...no powiedzmy 5-6 tys. Bardzo powaznie brałam pod uwage Jurę Impressa Z5, Saeco Incanto Sirius, powiedzmy, że taka estetyka mi odpowiada

Odpowiedź jest tylko jedna, Jura Impressa

Prosze o opinie na temat tego ekspresu. Czy nadaje się do kawiarni - małej na 10 czteroosobowych stolików.

Poszukuję instrukcji obsługi (jęz. niemiecki lub angielski, najchętniej emailem) do ekspresu Jura Impressa S90. Będę wdzięczny za każdą informację o punktach serwisowych w obrębie Łodzi. Mój email: tomek6770@o2.pl

Witam,
Proszę o poradę w sprawie cappuccinatore. Kupiłam Jurę Impressa Ultra i nie wiem czy warto dokupić do niego cappuccinatore za 35 euro. Czy sam ekspres nie spienia wystarczająco mleka.
Pozdrawiam

Zastanawiam się nad kupnem takiego właśnie używanego expresu. Tylko że nic o nim nie wiem... W Googlach o modelu 2000 też trudno cokolwiek trafić. Może ktoś tutaj wie o nim cokolwiek?
To mój pierwszy post, więc bardzo proszę o wyrozumiałość

Witam serdecznie!
Czy ma ktoś moze instrukcję w języku polskim do ekspresu Jura Impressa Ultra???
Pozdrawiam!

DOKONAŁO SIĘ

Jura Impressa F 50.
Zrobiła 1500 kaw plus 6 (muszę odpocząć.. pobiegać, wybudować coooooś, skoczyć z czegoś - bangi?, lub cos jeszcze).
Wrażenia trochę później.

Witm zakupiłem okazyjnie ten ekspresik, jednak nie było do niego instrukcji obsługi.Prosze pomożcie

Odkupie instrukcje w języku polskim do Jury Impressa E50. Proszę o kontakt.

odwidzcie panowie post " JURA IMPRESSA SCALA"

Już po ptokach! Dziś zamówiłem Nivonę 710, choć do końca walczyłem między tym ekspresem a Jurą Impressa C5. Mam nadzieję, że nie będę żałował wyboru.


Obie firmy zlecają produkcję u tego samego (zewnętrznego) renomowanego szwajcarskiego producenta


Nie wiem skąd czerpiesz te informacje , bo ja mam inne :

Jura – historia firmy

Jura to znany ze szwajcarskiej precyzji producent automatycznych ekspresów do kawy. Firma istnieje od 1931 r., początkowo zajmowała się produkcją profesjonalnych żelazek, natomiast pierwszy ekspres do kawy został wyprodukowany w 1994r . Posiada ona swoje własne oddziały w Niemczech, Austrii i Holandii. W pozostałych 43 krajach w których jest obecna, działa za pośrednictwem swoich dystrybutorów.
Urządzenia produkowane przez firmę znane są ze swej niezawodności i wysokiej jakości. Są to automatyczne ekspresy ciśnieniowe z wbudowanymi młynkami. Za ich pomocą z ziaren kawy możemy wytwarzać wiele rodzajów napojów kawowych: espresso, cappuccino, ristretto i dużo innych. Wiele opatentowanych przez Jurę pomysłów przyczyniło się do zrewolucjonizowania rynku automatycznych ekspresów do kawy. Jednym z nich jest I.P.B.A.S. ( Inteligent Prę Brew Aroma System ) zastosowany we wszystkich modelach Impressa. Jest to system wstępnego naparzania, którego intensywność jest uzależniona od ilości użytej kawy. Pozwala to na uzyskanie znacznie lepszej jakości serwowanego napoju oraz optymalnego smaku i odpowiedniej pianki na powierzchni kawy.
Ekspresy Impressa są wytarzane w trzech klasach:
E — ekspresy przeznaczone do pubów czy też do użytku domowego

S- do miejsc gdzie jest wymagana większa wydajność niż w klasie E, zwłaszcza gorącej wody
Oprócz funkcji które zawierają modele E70 posiada:
• dodatkowy wydzielony bojler do wytwarzania wody na herbatę oraz pary

X - profesjonalne urządzenia o najwyższej wydajności i możliwościach.
Impressa X7 Zrobiona dla profesjonalistów przez profesjonalistów...
Poza funkcjami dostępnymi w poprzednich modelach posiada ona:
• wbudowane dwa młynki czyli możliwość korzystania z dwóch rodzajów kaw lub dwóch ustawień grubości mielenia ( przydatne w miejscach gdzie serwuje się szeroką gamę napojów kawowych )

We wszystkich urządzeniach wyświetlane są komunikaty o konieczności wykonania płukania, odkamieniania, wymiany filtrów wodnych oraz innych prostych czynności serwisowych niezbędnych do właściwego działania urządzenia. Dodatkowo serie S i X można wyposażyć w podłączenie do sieci wodociągowej czy też urządzenia do przyjmowania żetonów.

ehh... a mi się udało kupić za 60 PLNekspresik Jura Impressa E50 , jedyne co musiałem zrobić to wymienić układ zaparzacza (300pln) i za jedyne 360 pln mam zadowalający mnie w 100% sprzęt. Jak dla mnie do wyłącznie mojego użytku w zupełności wystarcza.

witam
dostałam ekspres do kawy Jura impresso E60 ale niestety bez instrukcji obsługi , czy ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedziec gdzie mogę znaleźć taką instrukcję lub ewentualnie udostępnić. Sprawa bardzo pilna!!!!
Pozdrawiam

Jestem zainteresowany ekspresem JURA IMPRESSA Z 5 do użytku domowego. Jakie są Wasze opinie lub co kupić w podobnej cenie abym mógł być zadowolony z kawy? Do tej pory użytkowałem Saeco Vienna i kawa była jako taka. Może ktoś też poradzi gdzie kupić?

przepraszam ale przeskoczył mi wątek starałam się pomóc i spójrz na forum poniżej: jura impressa z5 - warto kupić
ewent. spróbuj jeszcze zmienić wodę w zbioniczku na świężą uprzednio go oczyszczając

Witam

Dokonałam wyboru . Powtarzałam sobie: "Jesteś tego warta" i zdecydowałam się na ekspres Jura Impressa S-9.
Zamówiłam ekspres u Profi Coffee i w błyskawicznym tempie dostałam ekspres za bardzo dobrą cenę. Dodatkowo dostałam od pana Mateusza pyszną kawę . Zrobiłam zakupy bez wychodzenia z domu .

Ekspresik jest śliczny i sprawuje się bardzo dobrze. Póki co, jestem bardzo zadowolona. Jedyny mankament to to, że przez cały tydzień ledwo wlokę noga za nogą, ponieważ po przyjściu z pracy parzę sobie "różności", potem oczywiście nie ma mowy o spaniu i w efekcie jestem straaaasznie niedospana

Instrukcja do S9 co prawda jest jedynie w j. angielskim, ale jakoś sobie radzę, mimo, że po raz pierwszy mam do czynienia z ekspresem ciśnieniowym. A poza tym od czego pan Mateusz? Jest tak miły, że chętnie udziela wszelkich informacji. Już na drugi dzień po zakupie uratował mnie podpowiadając "sposób z wykałaczką", kiedy za nic w świecie nie udawało mi się spienianie mleka (pierwsze samodzielne czyszczenie systemu Cappucino wykonałam "za pomocą" mleka, które zassało się z kartonika ).

Obsługa tego modelu jest bardzo prosta i wygodna. Można bez problemu zrobić Latte w wysokiej szklance, jednak jej wysokość trzeba dobrać (nie każda wysoka szklanka się mieści, czasem trzeba trochę ją przechylić, aby wysunąć spod wylewki). Nie bardzo mam ochotę na przekładanie pianki z pojemnika do wysokiej szklanki i tym podobne kombinacje.

Podziękowania należą się również Andrew, który uświadomił mnie w wielu sprawach, pomagając w zebraniu informacji o modelach F5, J5 i S9. Życzliwe tu ludziska na tym forum

Pozdrawiam

DeLonghi Magnifica EAM 3500 czy Saeco Primea Ring ???
Jak sądzicie co będzie lepszym wyborem?


Jura Impressa Z5 drugej generacji

Jednak nie zamówiłam Niwony ,w dalszym ciągu nie mogę się zdecydować.

W tej chwili zastanawiam się nad trzema ekspresami:

- jura Impressa C5
- jura Impressa F50
- Siemens Surpresso S60

i nie mogę podjąc decyzji..... który???

Witam Wszystkich Czy równiez mógłbym prosić o instrukcję do jura impressa E65 (instrukcja jest ta sama co do E60). Mój email to janes (małpa) interia . pl
Pozdrawiam
Janek

Potrzebuję automatu który robi 10 kaw dziennie i kilka cappucino.
Wizualnie podobają mi się jura 500, IMPRESSA CAPPUCCINATORE , E75

Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Dopiero zaczynam -niestety niefortunnie- przygodę z ekspresami.

Dużo naczytałem się na tym forum porad na temat automatycznych ekspresów i postanowiłem zakupić AEG Cafamosa CF85 (wywnioskowałem, że najtańszy z najlepszych). No i oczywiście zaczęły się schody!
Z mielonki kawa znośna, z ziarenek WODA. Kawa na najdrobniejszym ustawieniu młynka była bardzo grubo zmielona (na żwirek 1,5-2 mm.), a że jestem dłubaczem z natury, zawodu, zamiłowania itd. (serwisant, ale innej branży) postanowiłem zajrzeć. Moim zdaniem źle był poskładany młynek. Po złożeniu "na logikę" znaczna poprawa, kawa troszkę tylko grubsza od mielonki. Ale espresso nadal nie dało się z niej otrzymać (od początku problem taki, że napar gęsty leci przez 3s. a potem lekko zabarwiona woda), więc stunningowałem młynek tak, że leci prawie mąka. Jednak podczas prób pojawił się następny problem. Ekspres przestał robić zaparzanie wstępne, mieli kawę, wrzątek pompuje przez ok. 5 sek, (niewiele na dnie filiżanki niezależnie od ustawienia regulacji ilości naparu), fusy wysypuje do śmietnika, pokazuje gotowość do następnej pracy i koniec!!! Z kawy mielonej lub na funkcji nalewania wrzątku też troszke tylko wody na dnie. Puszczałem pare, potem uzupełniałem wodę w bojlerze, pompka pompuje, woda z dyszy leci, wszystko jak w instrukcji.
-Czy mogło się coś zatkać od zbyt drobno zmielonej kawy?
-Dlaczego nie ma zaparzania wstępnego (wcześniej było)?
-Dlaczego nie działa regulacja ilości naparu?
-Czy oprucz opcji "mocna" i "bardzo mocna" jest jakaś regulacja czasu mielenia (ilości kawy mielonej do sporządzenia naparu)?

Jak już napisałem jestem zupełnie świeży, więc gdybyście mogli mi coś podpowiedzieć językiem dla niewtajemniczonych byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam raz jeszcze.

A co ma do tego w tytule Jura Impressa ?

Witam, AEG CF85 jest (tak mi się przynajmniej wydaje) odpowiednikiem któregoś modelu Jura Impressa, o ile się nie mylę to Impressa 100.
W tytule ująłęm, ponieważ Jura jest bardziej znana i nie każdy musi kojarzyć ją z AEG.
Pozdrawiam.

Jeżeli jeszcze nic nie kupiliście, to polecam ekspres Jura Impressa C5. Mamy od pół roku, także jesteśmy amatorami kawy z mlekiem w każdej postaci. Więcej informacji na pewno znajdziecie na forum.

Pozdrawiam
R.

Czy one są ciche

czy JURA E85 jest cicha bo kawę to raczej dobrą robi

I czy warto kupić taką drugiej ręki ?
Czy 5000 kawe to dużo na taki ekspres?

SAECO incanto RONDO co myśłićie o tym ? 1200 zł

Jura IMPRESSA F50 1200zł

Witam
Poszukuje instrukcji obsługi do tego ekspresu. Może ktoś zna link gdzie mogę ją ściągnąć. Pozdrawiam i z góry dziękuję

@arturs

jak ktoś pije bardzo dużo espresso klasyczne czarne to dobry kolbowy ekspres i młynek żarnowy (taki zestaw to ~2kpln w tym Gaggia za ` 1200pln)
jak ktoś pije w przeważającej mierze napoje mleczno-kawowe :D czyli wszelkiego rodzaju capucino, latte, machiatto itp to lepiej sprawdzi sie właśnie jakiś półautomat typu Jura (nietani ale imho wart ceny)

zakupiłem w listopadzie 2007 Jura Impressa J5; dla mnie do domu jak znalazł; nie jestem z tych co to znajda czas na mielenie ubijanie i robienie kawy 15 minut
przeznaczyłem raz godzinkę na poznanie ekspresu i teraz kawę robie... ekspresowo
a tak poważnie to ekspres działa bez zarzutu żadnych awarii; czyszczę go tabletkami co tydzień (takie zalecenie pana z serwisu) a nie wg instrukcji
dlaczego co tydzień? bo u mnie w domowym użyciu ten ekspres robi 10 kaw w weekend zakładając że moja żona nie jest w ciąży ;P
w niedzielę wieczorem czyszczę ekspres tabletką (program trwa ~15min) a poniedziałek wylatuje do ciepłych/zimnych krajów - podczas mojej nieobecności żona kawy nie robi
chodzi o to żeby zaschnięte resztki kawy nie przebywały w module do zaparzania i niepotrzebnie go nie zabrudzały/zatłuszczały
a tak wrac z delegacji ekspres jest czyściutki - zmieniam tylko wode na świeżą potem dwie sink-coffee i można robić kawkę
to jest minus takich ekspresów - droga kawy od młynka żarnowego wbudowanego do zaparzacza jest krótka ale zawsze jakas zmielona kawa tam przebywa i czeka na swoją kolej :P
po tygodniu to taka kawa ląduje w zlewie - ale tak jest we wszystkich tego typu ekspresach
mi osobiście kawa z tego ekspresu bardzo smakuje - jaką pije możesz przeczytać w innym wątku
miałem kiedyś inny ekspres Jura Subito - padł po paru latach bo nie zadbałem o niego właściwie (twarda woda za mało czyszczenia =śmierć) - ten ekspres dostałem na prezent ślubny; kosztował w 2003 roku 280Euro
Z jurą jest ten problem że nie jest tania; J5 kosztuje 1200Euro (w roku 2007) ale lukas ładnie rozłożył na raty - do zakupu ekspresu podchodziłem dwa miechy :P
wcześniej czytałem sporo cafeprego.pl - polecam można sie dowiedzieć ciekawych rzeczy i wybrać ekspres
przy wyborze najważniejsze to wiedzieć jaki się ma budżet i jaką kawe sie pije

aha a jura J5 ma jeszcze jedną przypadłość - nie wchodzą pod wylewkę szklanki z nóżką przeznaczone do caffe latte - jest taki ekspres ale był 200-300 euro droższy lol
kupiłem sobie mniejsze szklaneczki

Podepnę się do wątku żeby nie powielać tematu.Jura Impressa J5 stoi w mojej kuchni
od niecałego miesiąca,przy okazji bardzo dziękuję forumowiczom za pomoc w
wyborze ekspresu,ale przechodząc do tematu:

Zalety:
-regulowana wysokość i rozstaw wylewki kawy
-podświetlanie filiżanek,wieczorem robi świetne wrażenie
-prosty i elegancki wygląd świetnie prezentujący się w kuchni
-dysza Professional Cappuccino Froter świetnie spełnia swoje zadanie
-termos na mleko bardzo się sprawdza,a do tego świetnie wygląda w parze z ekspresem
-świetne ekspresso i capucinno,ja robię nawet dla żony mleko z pianką do cacao
-proste poruszanie się po menu za pomocą kółka i przycisku
-wybór mocy kawy(mild, standard, strong, xstrong)
-informowanie o konieczności dolania wody,wsypania ziaren,włączeniu programu
płukania,opróżnieniu pojemnika na odpady,zmianie filtra
-posiada programy płukania,czyszczenia,odkamieniania
-wyciągany pojemnik na wodę z uchwytem bardzo ułatwia życie
-prosto i przystępnie napisana instrukcja obsługi,co jest bardzo ważne dla początkującego użytkownika
-możliwość użycia kawy mielonej,tylko należy pamietać że zgodnie z instrukcją sypiemy tylko pojedyńczą
porcję,a ekspres rozpoznaj ją po włączeniu jako pierwszą i jej używa,a nie tej w ziarnach
-bardzo przyjazny w obsłudze przewodnik po wszystkich czynnościach zwiazanych z ekspresem Jura
na stronie firmowej,naprawdę ułatwia życie,ponieważ każdą czynność możemy przećwiczyć na monitorze
jeśli papierowa instrukcja nam nie wystarcza
-miłym dodatkiem jest firmowa filiżanka z podstawką idealna do capuccino,którą Jura dołącza do ekspresu

Wady:
-przy tej cenie przód ekspresu powinien być wykonany z metalowej płyty
-trochę nie przekonało mnie początkowo tworzywo,ale kolega powyżej napisał,
że to materiały świetnej jakości,poza tym podobnie jak kolega mam porównanie z seaco
(naprawdę niebo a ziemia,w saeco wydaję się że coś się złamie lub odpadnie jak się
za mocno naciśnie,wszystkie pojemniki i schowki są jakieś takie niestabilne)
-funkcja duża kawa nie nadaje się do niczego
-czyszczenie dyszy i wężyka,ale rozwiązałem ten problem częściowo przepłukiwaniem
wodą zaciąganą z termosu,bo środek do tego przeznaczony mam ale ze względu na
cenę staram się go oszczędzać
-drogie środki jura służące do pielęgnacji ekspresu
-drogie filtry,ale staram się lać wodę z brity,może będą dłużej przez to wytrzymywać
-brak polskiego języka w menu,ale po kilku dniach użytkowania przestało mi
to przeszkadzać
-na początku użytkowania ekspresso i cappuccino było trochę za mało gorące,ale
rozwiązałem ten problem dzięki podpowiedzią na forum,przetestowałem wszystko co wyczytałem na forum: przestawienie temperatury
wody w ekspresie,przepłukanie filiżanek gorącą wodą
z ekspresu,ściśnięcie silikonowego wężyka palcami żeby zwolnić przepływ mleka,odpowiednie ustawienie przełącznika
na dyszy pomiędzy mleczną pianką a parą

Podsumowując nie żałuję zakupu Jura Impresja J5,a drobne jego wady natychmiast przestają mieć znaczenie kiedy filiżanka ekspresso zbliża się do moich i żony ust. Jeszcze raz bardzo dziękuję forumowiczom którzy tworzą to forum i zawsze służą pomocą.

Witam.
Jestem użytkownikiem Jura Impressa E65
Z góry zastrzegam że nie jestem ekspertem jednak trochę już podłubałem i mam nadzieję że mogę pomóc (gdyby się mylił proszę mnie poprawić)

1. W przypadku zablokowania mechanizmu bloku zaparzającego, wyjęcie wtyczki zasilania na chwilę ,
ponowne jej włożenie i uruchomienie urządzenia resetuje pozycję mechanizmu i ustawia go ponownie w pozycji wyjściowej do nasypywania kawy.
Przy tej czynności warto usunąć zbiornik na fusy i włożyć samą tackę ociekową, tak by nic nie przeszkadzało.
Przyczyny:
- zabrudzony zlepkiem kawy, kamienia i wody blok zaparzający
- uszkodzony lub zabrudzony czujnik pozycji położenia bloku zaparzającego
W moim przypadku gdy ekspres zablokował się w trakcie czyszczenia konieczne okazało się umycie i odkamienienie całego bloku rozłożonego na czynniki pierwsze.

2. Młynek do kawy można przestawić i to w dość dużym zakresie.
Dwa wkręty mocują pudełko wsypowe, od spodu jest zawleczka zabezpieczająca trzpień pokrętła regulacji oraz trójkątna zębatka na nim poruszająca dużą czarną zębatką na obwodzie młynka.
Po zdjęciu tych zabezpieczeń można swobodnie zmienić zakres mielenia poprzez przekręcenie tej dużej zębatki.
Przez zmianę, przesunięcie miejsca styku małej zębatki pokrętła na obwodzie dużej zębatki młynka można uzyskać nowy zakres ustawień grubości mielenia.
WAŻNE: Regulacji należy dokonywać tylko w trakcie pracy młynka !!!
W innym przypadku można go po prostu nieodwracalnie uszkodzić. Na obwodzie tego dużego koła zęby ułożone są w trzech odrębnych sekcjach.
Domyślam się że właśnie po to by w miarę zużywania się żaren serwis mógł przesunąć zakres regulacji.
UWAGA: młynek zawsze mieli określony czas i przy zbyt miałko ustawionym ziarnie do zaparzenia trafi mniejsza ilość kawy niż przy większej frakcji - młynek po prostu nie zdąży tak drobno zmielić odpowiedniej porcji kaw i napar będzie słabszy !!! (tak było w moim przypadku), mała porcja, krótki czas ekstrakcji i w efekcie lura .

3. Kontrolka z sześcioma kroplami:
Gdy zaświeci się ten piktogram wymagane jest płukanie.
W przypadku gdy automat został wyłączony i schłodzony po uruchomieniu zawsze będzie wymagana funkcja płukania.

4. U mnie też leci przerywanym strumieniem, może raczej takim pulsacyjnym, mam wrażenie że jest to normalne i wynika z charakterystyki budowy pompy.

Mam nadzieję że trochę pomogłem.
Służę również pomocą telefoniczną (na priv podam numer), właśnie skończyłem czyścić mój ekspres i chętnie podzielę się zdobytym doświadczeniem:).

Mam inny problem z moim automatem (post w sekcji tuning) i może Wy jesteście w stanie mi pomóc ?

Napiszcie proszę jaki jest u Was czas ekstrakcji kawy w minimalnym (espresso) oraz w połowie skali (pionowo) położeniu pokrętła regulującego ilości wody. W przypadku przycisku jednej mocnej kawy (3 diody) oraz 2 kaw.
Jak parzycie espresso ?

Mam wrażenie, że u mnie jest coś nie w porządku (było tak od początku ale nie zwracałem na to uwagi). Oczyściłem i ustawiłem moje urządzenie a nadal parzy mi lurę.

Pozdrawiam
Radek

No i stało się, od 3 dni jestem szczęśliwym (póki co) posiadaczem owego modelu.

Po przebojach (dosłownie) z poprzednim ekspresem (Krups 7240) rozpakowywaniu, ustawianiu, podłączaniu i włączaniu towarzyszyły niemałe emocje, ale i - co zrozumiałe - pewne obawy.

Wspomnę jeszcze, że od kilku tyg. zgłębiałem wiedzę na temat ekspresów Jury, ale tego jak on pracuje nie przeczytałem nigdzie i nie dziwię się temu, bo opisać tego w prosty, bezdźwięczny sposób zwyczajnie się nie da.

I już przechodzę do sedna. Ekspres wygląda na przemyślaną, bardzo przemyślaną konstrukcję i takim także jest. Mam pewne podejrzenia, że był bazą myśli technicznej dla modeli innych firm. Dotykowy wyświetlacz jest bardzo funkcjonalny i bardzo czytelny. Oferuje niezbędne informacje i nic więcej - co mnie akurat bardzo cieszy. Wbudowany licznik kaw (mała, średnia, duża - każde liczy osobno + na wstępie suma) jest wystarczającą informacją. Nie ma potrzeby zlicznia ilości płukań, napełnień zbiornika wody - po co? Jura tego nie ma i to się chwali.

Praca ekspresu dostarcza wielu pozytywnych emocji. Spokojne, a zarazem zdecydowane, żołnierske manewry wewnętrzych mechanizmów pozwalają domyślać się kolejności wykonywanych czynności, które zdecydowanym, równiutkim odgłosem tempa pracy rozpoczyna młynek, wiedząc, co do niego należy. I to był moment, który - może to troche śmiesznie zabrzmi - pozwolił pierwszy raz spokojnie odetchnąć.

Kolejny jeszcze spokojniejszy oddech wypełnił moje płuca po tym jak ekspres zakończył proces wylewania kawy. Przez chwilkę jeszcze stałem zdumiony po czym siegnąłem po pierwszą filiżankę kawy.

Wspomnieć tutaj muszę, że kawa, jaka rozpoczeła pracę ekspresu w moim domu to zwykła Lavazza, której zairenka pamiętały komorę Krupsa do tego przeznaczoną. Potem z niego zostały wyjęte, przeczekały cięzki dla siebie (i mnie) okres niewiedzy o swoim losie w kubeczku, a następnie powędrowały do nowego domku Nie mogę oprzeć się w tym miejscu porównaniu: Krups (1,5 roczny, w końcu padł) + owa Lavazza = lura, Jura + ta sama kawa, aczkolwiek pewnie już "zwietrzała" =... no nie, bomba w porównaniu ze smakiem, jaki pamiętało moje podniebienie. Aksamit na początku, aromat za chwilkę no i niestety - co już gdzieś przeczytałem, a zego nie mogłem stwierdzić w poprzednim ekspresie, bo nie dawał pełnego obrazu smaku kawy - ta kawa jest lekko kwaśna. Ale teraz już wiem, bo czuję smak kawy, a nie napoju o smaku i zabarwieniu kawy. Ale i na eksperymenty z innymi kawami czas przyjdzie.

Przede mną jeszcze dokształcenie w jakości pianki za pomocą Professional Milk Forther. Nie jest zła ta, którą do tej pory udało mi się zrobić, ale wierzę, że może być jeszcze lepsza.

Aaa.. zrobiłem już jedną late. No po prostu bomba. Cyk, szklaneczka pod wylewkę pary/gorącego mleka, cyk poprowadziłem wężyk (dołączony w zestawie) od ekspresu do kartonu z mlekiem, cyk przełącznik wylewki na gorące mleko, potem cyk przełączyłem na gorącą piankę, następnie po zakończeniu procesu z mlekiem szklaneczka pod wylewkę kawy, cyk kawka i... wyszło! Mleczna kompozycja kawą przedzielona; mleko na dole, pianka u góry...

Niebawem pewnie dołączę inne spostrzeżenia pozytywne i negatywne, póki co, jestem zachwycony (po doświadczeniach, o których chcę szybko zapomnieć)